7-Persoons elektrische auto | acht modellen op een rij (2024)

Wat zijn de mogelijkheden om met een groot gezin elektrisch te rijden? Stel dat jouw auto voor 7 personen een vereiste is? Dan zijn er tegenwoordig veel meer mogelijkheden. Wij zetten de volgende volledig elektrische 7-zitters op een rij.

Het aantal mogelijkheden is feitelijk nog groter als ook de personenbusjes (zoals de Citroen e-Berlingo, Zafira-e Life, Mercedes-Benz EQV300) zouden worden meegenomen. Maar deze voertuigen, die ook dienst kunnen doen als bestelbus of elektrische camper, laten we in het overzicht achterwege. We behandelen de volgende elektrische 7-persoons auto's:

  • KIA EV9
  • XPENG G9
  • Skoda Vision 7S
  • Mercedes EQB
  • Tesla Model Y
  • Tesla Model X
  • BYD Tang
  • Volvo EX90
  • Peugeot e-5008

KIA EV9

Het model dat qua prestaties tegen het topsegment aanschurkt met een alleszins (relatief) aantrekkelijke prijs, dat is de KIA EV9. Mede dankzij de 800V-laadtechniek kan hij erg snel laden. In 15 minuten kun je 250 km bijladen. Ook het bereik van 560 km (WLTP) mag er zijn. De EV9 wordt in 3 uitvoeringen uitgebracht, te beginnen met de EV9 Air, gevolgd door de EV9 Launch edition. De meest uitgebreide versie is de GT-Line. De instapversie van het Koreaanse model gaat weg voor een prijs vanaf EUR 67.995.

7-Persoons elektrische auto | acht modellen op een rij (1)

Xpeng G9

Ook de Chinezen zullen in dit overzicht niet ontbreken. Veel Chinese autofabrikanten dienen zich aan waaronder XPENG met de G9 die geschikt is voor 7 inzittenden. Dit model wordt in 3 uitvoeringen geleverd. De instapversie heet de RWD Standard Range en komt met een batterijcapaciteit van 78 kWh 470 km ver (WLTP). Het snelladen gaat tot 260 kW. De andere twee uitvoeringen kunnen net wat sneller laden tot 300 kW en hebben een wat grotere accu van 98 kWh. Dat betekent dat er binnen 5 minuten voor 100 km kan worden bijgeladen. Het laden van 10 naar 80% gebeurt in 20 minuten. Het bereik van de RWD Long Range komt op 570 km uit. De derde uitvoering AWD Performance heeft vierwielaandrijving en haalt een actieradius van 520 km. De prijs van de instapversie begint bij € 57.990. De prijzen van de RWD Long Range en de AWF Performance zijn € 61.990 resp. € 71.990.

7-Persoons elektrische auto | acht modellen op een rij (2)

3. Skoda Vision 7S

We moeten nog even geduld hebben voordat we deze 7-zitter van Skoda op de wegen kunnen zien rijden. Volgens de laatste berichtgeving zal dat plaats vinden in 2025. Dat is alweer 1 jaar eerder dan oorspronkelijk werd aangegeven. De Skoda Vision 7S model is voor Skoda best wel een enorme verandering. niet alleen het feit dat er een auto wordt geproduceerd voor 7 inzittenden, maar vooral het nieuwe design valt op inclusief een nieuw logo. De Vision 7S stat op het MEB-platform van Volkswagen. Het heeft een 90 kWh grote batterij. Volgens de Tsjechische fabrikant komt de 7-persoons Skoda meer dan 600 kilometer (WLTP) ver op 1 volle accu.

7-Persoons elektrische auto | acht modellen op een rij (3)

4. Mercedes-Benz EQB

De Mercedes-Benz EQB is de elektrische variant van de Mercedes GLB. De EQB wordt eigenlijk verkocht als een 5-persoons wagen, maar hij kan worden uitgebreid met twee kleine zitplaatsen op de achterste rij. De 190 pk sterke EQB 250+ heeft een batterijpakket van 70 kWh. Daarmee haalt het een actieradius van meer dan 500 kilometer. Snel laden doet ie tot 112 kW. Tevens heeft het een 11 kW lader aan boord, waarmee een lege accu in 7 uur volledig vol kan worden geladen. Naast de EQB 250+ zijn er ook de uitvoeringen EQB 300 4Matic en EQB 350 4Matic uitvoering. De 250+ is met een vanafprijs van rond de € 56.000 één van de goedkopere elektrische modellen voor 7 personen.

  • 7-Persoons elektrische auto | acht modellen op een rij (4)

  • 7-Persoons elektrische auto | acht modellen op een rij (5)

5. Tesla Model Y

Als laatste model van de SX3Y-reeks is de Tesla Model Y verkrijgbaar als 7-persoons auto. Optioneel, voor een bedrag van 3.200 euro extra, krijg je twee extra zitplaatsen achter de reguliere achterbank. Voor welke uitvoering je kiest maakt voor Tesla weinig uit. De Long Range met een actieradius van 437 kilometer bijvoorbeeld, of de belachelijk snelle Performance die in 3,7 seconden naar de 100 km/u schiet. Opladen gaat, zoals we bij Tesla wel gewend zijn, in een behoorlijk rap tempo. De Model Y Performance kan snelladen tot een max van 250 kW waarmee binnen 25 minuten tot 80% kan worden geladen. Thuisladen aan een gewone laadpaal kan met een vermogen van 11 kW. Dit zal iets meer dan 8 uur in beslag nemen. Voor een 5+2-zitter is de prijs erg concurrerend, zeker ook gezien de laatste prijsverlaging voor dit model waarmee er zelfs een aanschafsubsidie mogelijk wordt gemaakt.

7-Persoons elektrische auto | acht modellen op een rij (6)

6. Tesla Model X

Voor het ritje naar het Zuiden in de zomermaanden is het wel zo prettig dat, naast de kinderen, er ook wat bagage mee kan. In een Model Y kom je dan toch voor een uitdaging te staan. De koelbox mee en een kind of twee achterlaten bij opa en oma? Je kunt ook opteren voor de ruimere Model X. Jeweetwel, die met die vleugeldeuren. Over de actieradius hoef je ook niet in te zitten. De Long Range brengt je 450 kilometer ver en binnen 28 minuten is de auto met een snellader voorzien van een accu tot 80%. Thuisladen kan zelfs sneller dan de Model Y met een maximaal vermogen van 16,5 kWh. Dat vergt 6 uur en 30 minuten van de tijd om de batterij weer vol te laden.

7-Persoons elektrische auto | acht modellen op een rij (7)

7. BYD Tang

Een andere EV uit China geschikt voor 7 inzittenden is de BYD Tang. Als autofabrikant voor elektrische auto's timmert BYD behoorlijk aan de weg en dan mag een serieuze zevenzitter natuurlijk niet ontbreken. Deze zeer ruime 7-zits met vierwielaandrijving gaat in 4,6 seconden van 0 naar 100. het heeft twee elektromotoren aan boord die samen een vermogen afgeven van 517 pk. Met deze paardenkrachten en een 88 kWh grote accu weet het een bereik te halen van 400 kilometer. De laadmogelijkheden van het elektrische voertuig zijn wat beperkt. Snel laden lukt tot een max van 120 kW. Aan boord zit een 7,4 kW grote lader voor thuis of aan de publieke laadpaal. Rijklaar kan de Tang vanaf € 70.000 worden aangeschaft.

7-Persoons elektrische auto | acht modellen op een rij (8)

8. Volvo EX90

Als je het echt wilt hebben over een 7-zitter dan blaast de Zweedse Volvo EX90 een aardige partij mee. Dit model biedt maximale beenruimte en ergonomisch comfort. De zeven stoelen voor volwassenen zijn eenvoudig te verstellen en bieden veel comfort. Dit mag ook wel want de EX90 is met een vanafprijs van € 83.495 behoorlijk aan de prijs. Het kost wat maar dan heb je ook wat. De 111 grote accu kan met een laadsnelheid van maximaal 250 kW worden geladen. Aan de thuislader lukt dat met maximaal 11 kW. De EX90 is van de weinige auto's die de beschikking heeft over bi-directioneel laden. Ook is er een warmtepomp aan boord. De EV is verkrijgbaar in de uitvoeringen Core, Plus en Ultra.

7-Persoons elektrische auto | acht modellen op een rij (9)

9. Peugeot e-5008

De nieuwe Peugeot e-5008 komt in de herfst van 2024 op de markt. Er komen twee uitvoeringen, de Allure en de GT, waarbij drie volledig elektrische aandrijfvarianten mogelijk zijn, te weten standaardversie met 213 pk, de 231 pk sterke Long Range en Dual Motor met vierwielaandrijving van 322 pk groot. Ook komen er twee hybride-uitvoeringen van de SUV op de markt.

7-Persoons elektrische auto | acht modellen op een rij (10)

Hoe zit het met kilometerregistratie van nieuwe bedrijfsauto's?

door duda-wsm 26 jun, 2024

Voor bedrijven is een sluitende kilometerregistratie cruciaal. RouteVision biedt hiervoor een betrouwbare en voordelige oplossing.

Elektrisch rijden met caravan | probleemreis of goed te doen?

door Mindert Westra 24 jun, 2024

Een caravanreis met een elektrisch aangedreven auto lijkt tegenwoordig goed te doen. Hoe verloopt een dergelijke reis?

Welke elektrische auto's hebben de hoogste laadsnelheden?

door Mindert Westra 13 jun, 2024

De elektrische auto kan steeds sneller opladen. Hoog tijd voor een nieuwe update van de lijst met auto's die het snelste laden.

Wat zijn de leukste games voor de autoliefhebber om te spelen?

door duda-wsm 11 jun, 2024

Zou je als autofan wel eens zelf achter het stuur van een bloedsnelle bolide willen kruipen? Lees meer over de mogelijkheden en probeer het zelf.

Meer artikelen

7-Persoons elektrische auto | acht modellen op een rij (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 5680

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.