Ophef over Palestijnse steunbetuiging tijdens botenparade Utrecht Pride (2024)

Ilham Oukhiar

20 juni, 19:54 3 minuten leestijd

Ophef over Palestijnse steunbetuiging tijdens botenparade Utrecht Pride (2)

Utrecht - Tijdens de afgelopen Utrecht Pride is er door één van de deelnemende boten steun betuigd aan de Palestijnse zaak. De organisatie achter de botenparade, die zich niet politiek wil uitlaten, heeft de deelnemers van Utrecht Ballroom Scene verzocht om de uitingen weg te halen. Dat zorgt voor verontwaardiging. "Pride is ook een protest, onze uitingen passen daarbij."

Tijdens de botenparade begin deze maand voeren vijftig organisaties mee door de grachten, waaronder de dansers van de Utrecht Ballroom Scene. Zij zijn een community voor en door queer- en trans mensen van kleur. Dit jaar voeren zij voor het eerst mee en waren zij het boegbeeld op de parade.

Op de boot hees de Utrechtse queer groep een Palestijnse vlag. Ook werd een protestbord omhoog gehouden met daarop 'No pride in genocide' in hoofdletters. "Hiermee wilden we onze steun betuigen aan Palestijnse queers en ons uitspreken tegen de pinkwashing van Israël", zegt Andre Damian, oprichter van Utrecht Ballroom Scene.

Tekst gaat verder onder foto

Ophef over Palestijnse steunbetuiging tijdens botenparade Utrecht Pride (3)

Politieke discussies

Volgens Robbert Kalff, voorzitter van Utrecht Pride, was van tevoren niet bekend dat er Palestijnse steunbetuigingen op de boot aanwezig zouden zijn. “Het was onaangekondigd. Zij hebben ons niet de ruimte gegeven om er van tevoren over in gesprek te gaan."

Kort nadat de boot begon te varen, stuurde de veiligheidscoördinator van de organisatie een bericht aan de deelnemers. Hierin werd het dringende verzoek gedeeld om de pro-Palestijnse steunbetuigingen weg te halen. Daar werd gehoor aan gegeven.

"Het past niet bij ons", licht Kalff toe. "Zij halen argumenten aan over Israël en Gaza, maar wij zijn een stichting die opkomt voor lhbti+ rechten in Nederland." De voorzitter zegt zich niet te willen mengen in politieke discussies daarbuiten. "Dat kan je laf of niet inclusief vinden, maar wij willen dat als stichting niet doen."

Damian geeft aan dat bij de aanmelding al is aangegeven dat zijn groep een activistische boodschap wilde uitdragen. “We benoemden niet specifiek dat het over Palestina zou gaan, maar voor ons is het een relevante boodschap door de genocide in Gaza", zegt Damian. "Gaza wordt gebombardeerd en Israëlische soldaten gebruiken ‘in the name of love’ pride vlaggen."

Utrecht Ballroom Scene noemt het "censureren" van de pro-Palestijnse uitingen op de boot een beperking van de vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht. "Wij staan als individuen los van de organisatie, maar zij kiezen welke meningen wel of niet uitgedragen mogen worden tijdens Pride", zegt Damian. Over welke statements wel of niet mogen, staat niets vastgelegd in het het deelnemersreglement.

Ophef over Palestijnse steunbetuiging tijdens botenparade Utrecht Pride (4)

'Niet inclusief'

Na de ontstane ophef hoopte Damian nog in gesprek te gaan met de organisatie. Twee weken na de botenparade zou hij, na meerdere verzoeken, nog geen reactie hebben ontvangen van de organisatie. "Wij willen niet meedoen aan een Pride die alleen selectieve queer-emancipatie steunt", zegt hij. Utrecht Ballroom Scene besloot daarom een statement te plaatsen op hun Instagram-pagina waarin zij hun solidariteit met het Palestijnse volk toelichten.

Volgens de Pride voorzitter zou er sprake zijn van een miscommunicatie. “De mail met onze reactie bleek niet verstuurd te zijn", zegt Kalff. De organisatie zegt nog steeds open te staan voor een gesprek. "Hoewel we bij ons standpunt blijven", aldus de voorzitter.

"Erg kwalijk en schrijnend", reageert commissielid Floor Steinmetz van BIJ1. De houding van Utrecht Pride toont volgens haar “een gebrek aan inclusiviteit, diversiteit en diverse denkbeelden”. Naar aanleiding van de situatie zijn er vragen gesteld in de Utrechtse gemeenteraad door BIJ1 en de Partij voor de Dieren. Wethouder Linda Voortman moedigt de partijen aan om met elkaar in gesprek te gaan en samen de Pride zo inclusief mogelijk te maken.

LEES OOK Zij varen mee met de pride: 'Het blijft een protest'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.

Tips van de redactie

Ziet de Dom er anders uit dan eerst? 'Ik denk van wel'
Irritatie om totaal overwoekerde wandelroutes: 'In de jungle zijn de paden beter'
Hier kijk je bij jou in de buurt EK-wedstrijden op een groot scherm
Bewoners Leidsche Rijn opgeschrikt door zandheuvel vlak voor de deur
Inspectie: nog steeds zorgen over cultuur in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Puzzels

Sudoku
Woordzoeker

Alle puzzels

Ook RTV Utrecht!

EK Winactie: Deel jouw gezelligste oranje outfit en Win!
Bekijk hier een nieuwe afleveringen van Arm tussen de Rijken
Tuinvragen? Vraag het Jurgen Smit tijdens het Tuinspreekuur op Radio M Utrecht!
Luister naar Radio M Utrecht en doe mee met onze spelletjes! Wie weet win jij een safaritocht met De Blauwe Bever
De hele dag luisteren naar je favoriete hits? Swing heerlijk de dag door met onze Lekkere Luister Lijsten op Spotify!
Ophef over Palestijnse steunbetuiging tijdens botenparade Utrecht Pride (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated:

Views: 6333

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.